01. Glas in lood  
  Een glas in lood ruit maken, hoe doe je dat? In deze cursus krijg je een eerste kennismaking met wat er allemaal komt kijken bij het maken van een glas in lood ruit.
De docent legt je de eerste avond het hele proces van idee tot plaatsing uit. Welke gereedschappen er worden gebruikt, de materialen, hoe een patroon gemaakt wordt t/m de plaatsing.
Tijdens de tweede avond ga je aan de slag met een aantal voorgesneden ruiten. Je gaat zelf “het ruit in lood zetten” en solderen. Het eindresultaat neem je mee naar huis.
Moeilijk? Als je precies bent aangelegd en niet bang om vuile vingers te krijgen gaat dit zeker lukken.
Frequentie: 1 donderdag/ 1 praktijkavond
Tijd: 19:00 - 22:00 uur
Data: 12 sep/ praktijkavond iin overleg met de docent
O.l.v: Roelof van der Tak
Plaats: De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen / Dodaarslaan 132, Vinkeveen
Cursuskosten: € 14,00
Materiaalkosten: € 30,00
Opmerkingen: Meenemen: oude kleren
 
 
 
 
 
 
 
02. Rollator Zumba
  Lekker bewegen op vrolijke muziek. Rollator Zumba is een vorm van dansen/bewegen waar het plezier en het gezellig samen zijn voorop staat. Staande achter de rollator beweeg je de benen en swing je met de heupen, zittend op de rollator werk je met de romp, de armen en het hoofd. Op vrolijke muziek doe je ongemerkt allerlei oefeningen die goed zijn voor je lichaam en je conditie en bovenal word je er vrolijk en ontspannen van! De les is voor mensen met een rollator die een klein stukje kunnen lopen zonder steun. De rollator moet stabiel zijn en goede remmen hebben, je moet er veilig op kunnen zitten. Ook als je niet met een rollator loopt kun je meedoen, er zijn stoelen aanwezig om het zittende deel mee te doen. Na afloop kun je bij Maria-Oord gezellig nakletsen, dat is vlakbij.
Frequentie: 12 maandagen
Tijd: 10:30 - 11:30 uur
Data: 16-23-30 sep, 7-14-28 okt, 4-11-18-25 nov, 2-9 dec
O.l.v: Karin Verreussel
Plaats: De Broedplaats, Herenweg 63, Vinkeveen
Cursuskosten: € 84,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
03. Fitness en meer
  Wil je fitter en daarnaast ook sterker worden in al je dagelijkse bewegingen? Wil je naast het versterken van je lichaam ook een beter algemeen gevoel krijgen? Train je liever in groepsverband dan alleen? Dan is deze cursus de ideale stap voor jou. Een cyclus waarbij de huidige conditie en leeftijd geen rol spelen en door het lage instapniveau ook voor iedereen toegankelijk is. In deze cursus staan een aantal spiergroepen centraal, zoals de been- en rugspieren, waarbij er gekozen is voor een gedoseerde opbouw om een maximaal resultaat te behalen. Laat je inspireren door de veelzijdige oefeningen die ook nog eens gemakkelijk thuis uit te voeren zijn. Het is nooit te laat om te beginnen.
Frequentie: 13 maandagen
Tijd: 20:15 - 21:30 uur
Data: 16-23-30 sep, 7-14-21-28 okt, 4-11-18-25 nov, 2-9 dec
O.l.v: Mark Rijkeboer
Plaats: Veenlanden College, Bonkestekersweg, Vinkeveen
Cursuskosten: € 91,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen: Meenemen: Sportkleding.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
04. Aquarel plezier
  Spelen met aquarelverf! Dat is de beste manier om te ontdekken hoe het nu eigenlijk moet en wat je eigen stijl is. In 4 weken tijd krijg je een nog betere basis om thuis verder te spelen. Zowel beginners als ervaren schilders kunnen instappen voor nieuw schilderplezier.
Frequentie: 4 dinsdagen
Tijd: 10:00 - 12:00 uur
Data: 17-24 sep, 1-8 okt
O.l.v: Resi van Zijl
Plaats: Energieweg 12, Mijdrecht
Cursuskosten: € 40,00
Materiaalkosten: € 9,00
Opmerkingen: Aquarelpapier 300 gr., penselen, aquarelverf. Heb je dit niet dan kun je dit lenen voor een kleine toeslag.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
05. Yoga
  In deze cursus probeer je de ademhaling bij jezelf te herontdekken. Ook wordt het lichaam door opbouwende oefeningen soepel gehouden. Massage wordt toegepast waar dit nodig is. Ieder naar eigen mogelijkheden zonder te moeten presteren. Je leert om je te concentreren en om evenwicht te scheppen tussen lichaam en geest.
Frequentie: 12 dinsdagen
Tijd: 10:00 - 11:00 uur
Data: 17-24 sep, 1-8-15-29 okt, 5-12-19-26 nov, 3-10 dec
O.l.v: Mariëtte Prakke
Plaats: De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen
Cursuskosten: € 84,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen: Gemakkelijk zittende kleding en matrasje of slaapzak.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
06. Vechtologie: Kreekruggen, legakkers en lepelaars
  De Vechtstreek van west naar oost doorkruisend zie je hoe gevarieerd de streek is en hoeveel fraaie beelden dit oplevert. Moerassen, plassen, weiden, parkbossen, allemaal van landschappelijk zeer hoge kwaliteit.
Frequentie: 1 woensdag
Tijd: 20:00 - 22:00 uur
Data: 18 september
O.l.v: Luuc Mur
Plaats: De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen
Cursuskosten: € 7,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
07. Relaxercise
  Heerlijk ontspannen door mindful bewegen. Inspirerende onderdelen uit de Tai Chi, yoga, mindfulness en stretching. In deze les, waar rustig en bewust wordt bewogen, is er ook aandacht voor het versterken en stretchen van spieren en het soepel houden van gewrichten. Dit komt ten goede aan je evenwicht. De les wordt afgesloten met een geleide ontspanning, waardoor je leert om via ademhaling en ontspanning te komen tot zowel lichamelijke als geestelijke rust. Ook geschikt voor mensen met een milde vorm van een chronische aandoening.
Frequentie: 12 woensdagen
Tijd: 20:00 - 21:00 uur
Data: 18-25 sep, 2-9-16-30 okt, 6-13-20-27 nov, 4-11 dec
O.l.v: Karin Verreussel
Plaats: De Broedplaats, Herenweg 63, Vinkeveen
Cursuskosten: € 84,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
08. Zumba
  Opladen met Zumba! Dat bewegen gezond is dat wisten wij al. Maar dat je van Zumba energie krijgt?! Sinds het jaar 2011 worden door Ashna Mungra de Zumba lessen gegeven in de Boei. Haar doel is om mensen in beweging te houden. Ashna is begonnen als majorette en heeft veel sportervaringen opgebouwd, zoals aerobic, steps, callanetics, bootcamp, yoga, crossfit en hardlopen. Doordat ze zo creatief is in haar doen, weet zij op een speelse en leuke manier mensen te motiveren en te inspireren. Elke sport is afzien, maar dit uurtje vliegt zo voorbij.
Frequentie: 10 donderdagen
Tijd: 20:00 - 21:00 uur
Data: 19-26 sep, 3-10-24-31 okt, 7-14-21-28 nov
O.l.v: Ashna Mungra
Plaats: De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen
Cursuskosten: € 70,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen: Makkelijke kleding.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
09. Stilteconcert
  Tijdens een ‘stilteconcert’ kun je je heerlijk laten ontspannen door je over te geven aan de klanken van de klankschalen, die door je heen spoelen. Samen met de klanken kun je tot een diepe stilte in jezelf komen. De Tibetaanse klankschalen hebben een diepe aardeklank en resonantie. De kristallen klankschalen hebben klanken die met hun fijne trilling openen en schonen. Zowel de Tibetaanse als de kristallen klankschalen hebben een helende werking. Hun diepgaande resonantie brengt je lichaam in trilling en doordringt ook je energetische lagen, zodat wat geblokkeerd is aangeraakt en losgetrild kan worden. Naast de klankschalen wordt er gebruik gemaakt van Koshigongs, kleine houten windharpjes met ijle, betoverende klanken. Kom je laten verrassen door de helende klanken van de klankschalen. Het concert duurt 1 uur, daarna is er gelegenheid voor vragen onder het genot van een kopje thee.
Frequentie: 1 vrijdag
Tijd: 20:00 - 21:00 uur
Data: 20 september
O.l.v: Carla van Baarsen
Plaats: De Broedplaats, Herenweg 63, Vinkeveen
Cursuskosten: € 7,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
10. Rondleiding kasteel Loenersloot
  Eeuwenlang hield Kasteel Loenersloot zijn geheimen voor zichzelf. Generaties adel leefden er hun leven. Ze daagden er de bisschop van Utrecht uit, hielden er feesten en maaltijden, keken vanaf de toren uit over het zompig veen, hadden het er koud en stookten het vuur hoog op, bouwden en verbouwden. Omdat de laatste bewoonster – barones Van Nagell-Martini Buys – bij haar overlijden veel van haar spullen achterliet, voelt het alsof er gisteren nog iemand woonde.
Frequentie: 1 zaterdag
Tijd: 11:00 - 12:30 uur
Data: 21 september
O.l.v: Rien Derks
Plaats: Rijksstraatweg 211, Loenersloot
Cursuskosten: € 8,50
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
11. Rondleiding Theater Tuschinski
  Op 28 oktober 1921 openden de deuren van het meest luxueuze filmtheater dat Nederland ooit gekend heeft. Over hoogpolige tapijten liep de bezoeker een bont gedecoreerde sprookjeswereld binnen. Alle stijlen waar Abraham Tuschinski van hield liet hij in het gebouw verwerken door topkunstenaars: Jugendstil, Amsterdamse School en Art Deco smelten samen in de droombioscoop waarin de aardse werkelijkheid vergeten kon worden: Theater Tuschinski.
Frequentie: 1 maandag
Tijd: 10:30 - 12:00 uur
Data: 23 september
O.l.v: Danny Elevelt (Tuschinski)
Plaats: Tuschinski, Reguliersbreestraat 26-34, Amsterdam
Cursuskosten: € 12,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
12. Vechtologie: De loop van de Vecht door de eeuwen heen
  Er wordt ingegaan op de geologische geschiedenis van het rivier- en merensysteem van de Vechtstreek. Deze begint ongeveer 250.000 jaar geleden, toen ijskappen de noordelijke helft van Nederland bedekten.
Frequentie: 1 woensdag
Tijd: 20:00 - 22:00 uur
Data: 25 september
O.l.v: Ingwer Bos
Plaats: De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen
Cursuskosten: € 7,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
13. Cuypers, Berlage en de Amsterdamse School - 1
  Pierre Cuypers is de grote architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam. In feite blies hij in de negentiende eeuw de architectuur in Nederland nieuw leven in met zijn neo-gothische bouwwerken. Niet iedereen was enthousiast over zijn bouwstijl. Een aantal van zijn leerlingen vormden De Amsterdamse School als een reactie op de stijl van Cuypers. Ook Berlage had niet veel op met de stijl van Cuypers. Wat was zo kenmerkend aan de architectuur van Cuypers? Waarom zette de Amsterdamse School zich zo af tegen Cuypers en ook Berlage? Tijdens een unieke wandeling krijg je antwoorden op deze vragen.
Frequentie: 1 donderdag
Tijd: 10:30 - 12:30 uur
Data: 26 september
O.l.v: Peter van Ruijven
Plaats: Verzamelen: bij Restaurant Loetje tegenover het Centraal Station
Cursuskosten: € 11,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
14. Cuypers, Berlage en de Amsterdamse School - 2
  Pierre Cuypers is de grote architect van het Rijksmuseum en het Centraal Station van Amsterdam. In feite blies hij in de negentiende eeuw de architectuur in Nederland nieuw leven in met zijn neo-gothische bouwwerken. Niet iedereen was enthousiast over zijn bouwstijl. Een aantal van zijn leerlingen vormden De Amsterdamse School als een reactie op de stijl van Cuypers. Ook Berlage had niet veel op met de stijl van Cuypers. Wat was zo kenmerkend aan de architectuur van Cuypers? Waarom zette de Amsterdamse School zich zo af tegen Cuypers en ook Berlage? Tijdens een unieke wandeling krijg je antwoorden op deze vragen.
Frequentie: 1 donderdag
Tijd: 14:00 - 16:00 uur
Data: 26 september
O.l.v: Peter van Ruijven
Plaats: Verzamelen: bij Restaurant Loetje tegenover het Centraal Station
Cursuskosten: € 11,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
15. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf: 'COMMUNICATIE'
  2 cursusavonden waarin je je gaat verdiepen in de communicatie aan de hand van De Platina Regel. Krijg een goede relatie met partner, familie en collega's door de communicatiestijl van de ander te kennen. Je hoeft voor deze cursus geen kennis te hebben van het instrument. Je maakt er kennis mee en doet enkele oefeningen. Wat nodig is om deel te nemen is een gezonde dosis nieuwsgierigheid en behoefte aan zelfontwikkeling.
Frequentie: 2 dinsdagen
Tijd: 19:30 - 21:30 uur
Data: 1-15 okt
O.l.v: Joke Stapper
Plaats: De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen
Cursuskosten: € 14,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
16. Milieuvriendelijke architectuurwandeling Gemeente Waterleiding
  Stadsdeel Westerpark besloot in 1989 om woningen te bouwen op het voormalige terrein van de Gemeente Waterleiding. Het moest een autoluwe, ecologisch verantwoorde en milieuvriendelijke wijk worden voor bewoners van het stadsdeel. Niet alleen het autogebruik, maar ook het autobezit werd ontmoedigd, alleen aan de rand van het gebied kwamen parkeerplaatsen. De woningen hebben ruime buitenruimtes en dakterrassen, de begane grond woningen hebben privé tuintjes en de groene openbare ruimte wordt ook gebruikt door bewoners uit de buurt. Tijdens de rondleiding krijg je uitleg over het ontstaan van de bouwplannen van de wijk en de ecologische aspecten daarin. Ook wordt aandacht besteed aan de veranderingen die sinds de bouw van de wijk hebben plaats gevonden.
Frequentie: 1 woensdag
Tijd: 11:00 - 12:30 uur
Data: 2 oktober
O.l.v: Gids GWL
Plaats: GWL-terrein, Waterkersweg 316, Amsterdam
Cursuskosten: € 11,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
17. Biljarten - 1
  Net als tennis en golf is het biljartspel toegankelijk voor iedereen en zeker niet alleen voor heren. Vanaf 6 tot 90 jaar kun je het biljartspel beoefenen. Je speelt in deze cursus het zogenaamde libre (vrije spel) met 3 ballen. Dus geen pockets (holes) in de tafel maar simpel spelen met de zogenaamde stootbal (keubal) van bal 1 naar bal 2, waardoor een carambole ontstaat. Als je het ziet spelen lijkt het makkelijk, dit is echter schijn want je moet de keu (biljartstok) juist kunnen voeren, waardoor richting, baldikte en tempo “één geheel” vormen. Het belangrijkste doel is om je met plezier te laten biljarten.
Frequentie: 5 woensdagen
Tijd: 19:00 - 20:00 uur
Data: 2-9-16-23-30 okt
O.l.v: Piet Best en Ray Kramer
Plaats: De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen
Cursuskosten: € 50,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen: Eventueel meenemen eigen keu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
18. Biljarten - 2
  Net als tennis en golf is het biljartspel toegankelijk voor iedereen en zeker niet alleen voor heren. Vanaf 6 tot 90 jaar kun je het biljartspel beoefenen. Je speelt in deze cursus het zogenaamde libre (vrije spel) met 3 ballen. Dus geen pockets (holes) in de tafel maar simpel spelen met de zogenaamde stootbal (keubal) van bal 1 naar bal 2, waardoor een carambole ontstaat. Als je het ziet spelen lijkt het makkelijk, dit is echter schijn want je moet de keu (biljartstok) juist kunnen voeren, waardoor richting, baldikte en tempo “één geheel” vormen. Het belangrijkste doel is om je met plezier te laten biljarten.
Frequentie: 5 woensdagen
Tijd: 20:00 - 21:00 uur
Data: 2-9-16-23-30 okt
O.l.v: Piet Best en Ray Kramer
Plaats: De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen
Cursuskosten: € 50,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen: Eventueel meenemen eigen keu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
19. Fotografie
  In 8 avonden leer je hoe je toestel werkt. Wat doen al die knoppen, functies en programma's? Wat kan je zelf instellen en waarom? Hoe maak je betere en mooiere foto's, door inhoud, compositie en presentatie? Hoe kan je je foto's verbeteren of bewerken door gebruik van basale computerbewerking? Er zijn ook foto-opdrachten met opbouwende kritiek over je resultaten. Er wordt een “fotosafari” naar Kasteel De Haar gepland. Doelgroep: Iedereen die meer uit de camera wil halen en fotocompositie wil gaan toepassen. Voorkennis: bekend met het overzetten van foto’s van de camera naar de PC.
Frequentie: 8 woensdagen / 1 zaterdag
Tijd: 20:00 - 22:00 uur/ 10:00 - 12:30 uur
Data: 2-9-16-30 okt, 6-13-20 nov, 4 dec / 2 nov
O.l.v: Jan van Veen
Plaats: De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen / Safari: Kasteel de Haar, Haarzuilens
Cursuskosten: € 63,00
Materiaalkosten: € 9,00 / Entree De Haar of MJK
Opmerkingen: Meenemen: Camera en eventueel de handleiding.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
20. Wandeling VOC en Gouden Eeuw in Amsterdam
  Het is de Zeventiende Eeuw. Nederland wordt rijker en rijker. Wij maken een bloeiperiode door op gebied van handel, wetenschap en kunsten. Ook wat betreft haar politieke en militaire macht (vooral ter zee) nam de Republiek in de wereld een vooraanstaande positie in. Het heeft echter weinig gescheeld of er zou helemaal geen Gouden Eeuw zijn geweest. Hoe zit dat? Je volgt het spoor terug en geniet van de verborgen plekjes van Amsterdam: o.a. de Schreierstoren, De Waag, VOC betaalkantoor en het pakhuis van de WIC.
Frequentie: 1 donderdag
Tijd: 10:30 - 12:30 uur
Data: 3 oktober
O.l.v: Peter van Ruijven
Plaats: Verzamelen: bij de Schreierstoren, op de hoek van de Prins Hendrikkade 94
Cursuskosten: € 11,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
21. Wandeling: Bij ons in de Jordaan
  De Jordaan is van oudsher de volkswijk van Amsterdam. Hoe komt dat? Wat is de Boldootkar en waarom ging niemand naar het Café? Wie woonden er vroeger en wie wonen er nu? Waar liggen de verborgen hofjes? Een ontdekkingstocht door de Jordaan.
Frequentie: 1 donderdag
Tijd: 14:00 - 16:00 uur
Data: 3 oktober
O.l.v: Peter van Ruijven
Plaats: Verzamelen: Bij de Westertoren Prinsengracht 279 (bij beeldje van Anne Frank)
Cursuskosten: € 11,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
22. Reanimeren en defibrilleren met de AED
  Te weinig Nederlanders kunnen reanimeren. Reanimeren kan een zaak zijn van leven of dood. Toch weet driekwart van de Nederlanders niet wat je nou moet doen als iemand een hartstilstand krijgt. Reanimeren en defibrilleren met de AED is eenvoudig te leren. Hulp bieden binnen de eerste 6 minuten na een hartstilstand is cruciaal en kan een leven redden. Bij een reanimatie/AED cursus leer je hoe je een hartstilstand herkent; het bewustzijn en de ademhaling van het slachtoffer controleert; moet reanimeren. Ook leer je hoe de AED er uitziet, hoe deze werkt en hoe je dit apparaat moet gebruiken in combinatie met het reanimeren. Elke week worden in ons land 300 mensen buiten het ziekenhuis getroffen door een hartstilstand. Het gebeurt vaak thuis, op het werk of buiten op straat. Nu overleeft 10 tot 20% van de slachtoffers een hartstilstand.
Frequentie: 2 donderdagen
Tijd: 19:30 - 21:30 uur
Data: 3-17 okt
O.l.v: EHBO vereniging Lucas
Plaats: EHBO-gebouw, Pijlstaartlaan 1a, Vinkeveen
Cursuskosten: € 14,00
Materiaalkosten: € 38,00
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
23. Mode Styling
    Helaas is deze cursus vervallen!!!
Frequentie:  
Tijd:  
Data:  
O.l.v:  
Plaats:  
Cursuskosten:  
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
24. Rondleiding Noord/Zuidlijn  
  De aanleg van de Noord/Zuidlijn ging niet zonder slag of stoot: verzakkende panden, een behoorlijke overschrijding van het budget en de oplevering zeven jaar later dan gepland. Maar nu de Noord/Zuidlijn eenmaal rijdt is het een feest om van de Zuidas in 16 minuten naar het Buikslotermeerplein te reizen. Benthem Crouwel Architects heeft ervoor gezorgd dat de nieuwe metrostations een logische routing hebben en aangenaam zijn om in te verblijven. Tijdens het wachten hoeft de bezoeker zich geen moment te vervelen, kunstenaars hebben voor elk station een bij de halte passend kunstwerk ontworpen. OV-kaart meenemen!
Frequentie: 1 maandag
Tijd: 10:30 - 12:00 uur
Data: 7 oktober
O.l.v: De Gebouwengids / Wendeline Dijkman
Plaats: Verzamelen: Centraal Station in de IJhal bij de Amstelpassage
Cursuskosten: € 14,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen: Meenemen: OV-kaart.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
25. Sterrenkunde
  Na de grote belangstelling voor de cursussen van het afgelopen seizoen wordt de cursus sterrenkunde in oktober/november weer vervolgd. De onderwerpen zijn, onder voorbehoud van plotselinge spannende ontwikkelingen: Pluto, Vesta en Ceres, Asteroïden Ryugu en Bennu, Milancovich en de IJstijden, het Zonneminimum, Rusteloze Aarde, Saturnus en Zwaartekrachtgolven. De cursus is bedoeld voor zowel belangstellende beginners als door de wol geverfde gevorderden. Je ontvangt na iedere avond een e-mail met de samenvatting.
Frequentie: 8 maandagen
Tijd: 20:00 - 22:00 uur
Data: 7-14-21-28 okt, 4-11-18-25 nov
O.l.v: Maarten Breggeman
Plaats: De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen
Cursuskosten: € 56,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
26. Wandeling Rembrandt - 1: Rembrandt in Amsterdam  
  Deze wandeling voert je door de binnenstad van Amsterdam langs allerlei plekken waar Rembrandt heeft gewoond of gewerkt. Na een korte introductie over zijn eerste levensjaren in Leiden en komst naar Amsterdam wandel je langs meerdere plaatsen waar hij zelf woonde of zijn beroemde schilderijen hebben gehangen, maar ook waar de mensen, waarvoor hij ze maakte, woonden en werkten. Er wordt verteld over zijn leven, zijn liefdes, zijn vrienden, leerlingen en vijanden. Ook enkele personen op zijn schilderijen komen voorbij. Over alles en iedereen is een verhaal te vertellen, wat je inzicht zal geven in het moeizame leven van een groot kunstenaar.
Frequentie: 1 vrijdag
Tijd: 11:00 - 13:00 uur
Data: 11 oktober
O.l.v: René Valensa
Plaats: Verzamelen: Rokin metro 52, uitgang Spui (bij beeld van Koningin Wilhelmina)
Cursuskosten: € 9,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
27. Bridge spelverbetering
  In deze cursus ga je je bridgekennis weer verder uitbreiden. Het is een geheel nieuwe cursus met uiteenlopende onderwerpen op het gebied van bieden, af- en tegenspel. O.a. komen de derde man, de zwakke twee, het volgbod, tegenspelen van een troefcontract, op weg naar slem, kleur van de tegenpartij, de switch en meer aan de orde. Enige kennis van de basisbeginselen is wel vereist. Het oefenen en spelplezier staan centraal. Je krijgt bij iedere les een samenvatting van de behandelde en geoefende stof.
Frequentie: 8 maandagen
Tijd: 13:30 - 15:30 uur
Data: 14-28 okt, 4-11-18-25 nov, 2-9 dec
O.l.v: Joop van Delft
Plaats: De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen
Cursuskosten: € 56,00
Materiaalkosten: € 5,00
Opmerkingen: Meenemen: Pen en papier
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
28. Symfonische ontdekkingsreis Beethoven
  In deze luistercursus ‘Symfonische muziek’ staat Ludwig van Beethoven centraal omdat in 2020 herdacht zal worden dat hij 250 jaar geleden is geboren (1770). Beethoven is een van de grootste componisten aller tijden. Al zijn negen symfonieën hebben een eigen karakter en uitvoeringen trekken nog steeds volle zalen. Dit geldt ook voor zijn vijf pianoconcerten en het geliefde vioolconcert. Je luistert naar meeslepende opnames van de symfonieën 1, 3 en 5, het 1e pianoconcert en het vioolconcert. Alle opnames zijn van een van de beste symfonieorkesten ter wereld: Het Koninklijk Concertgebouworkest (KCO), met dirigenten als Bernhard Haitink en Ivan Fischer. Solisten zijn Murrah Perahia (piano) en Herman Krebbers (viool). In een uitgebreide syllabus (80 pagina’s) vind je informatie over de muziekwerken en de achtergronden. Tijdens de cursusavonden krijg je een uitvoerige toelichting. Er is ruim gelegenheid tot het stellen van vragen. Na de pauze kijk en luister je naar recente DVD opnames van de symfonieën door het KCO onder leiding van Ivan Fischer. Dit is een laagdrempelige muziekcursus, waarvoor geen voorkennis nodig is. Door middel van een uitvoerige toelichting word je wegwijs gemaakt in de muziek.
Frequentie: 3 dinsdagen
Tijd: 19:30 - 22:00 uur
Data: 15-22-29 okt
O.l.v: Hans den Hartog
Plaats: De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen
Cursuskosten: € 21,00
Materiaalkosten: € 8,00
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
29. Rondleiding Westergasfabriek
  In Amsterdam-West ligt het Cultuurpark Westergasfabriek, waar van 1885 tot 1959 uit cokes stadsgas werd geproduceerd. In 1992 kwam het terrein in handen van stadsdeel Westerpark (sinds mei 2010 stadsdeel West). Besloten werd de gebouwen een culturele bestemming te geven. De industriële monumenten, zoals het Regulateurshuis (het onderkomen van De Bakkerswinkel) en het Ketelhuis (nu bioscoop), zijn gerenoveerd. De grote gashouder wordt gebruikt voor tijdelijke evenementen. Het park, van de hand van Kathryn Gustafson, is in het najaar van 2003 geopend en sindsdien genieten de Amsterdammers van het groen, de koffie en de culturele evenementen in het park.
Frequentie: 1 donderdag
Tijd: 10:30 - 12:00 uur
Data: 17 oktober
O.l.v: De Gebouwengids / Wendeline Dijkman
Plaats: Verzamelen: bij Conscious Hotel Westerpark, Haarlemmerweg 10, Amsterdam
Cursuskosten: € 14,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
30. Robuuste plank met herfststuk
  In een landelijke omgeving werken we met wilgentenen. Wilgentenen worden gekweekt op grienden. Het is een puur natuurlijk materiaal, dat zeer buigzaam is. Hierdoor is er prettig mee te werken en kan je er veel vormen mee maken. Je start met het vlechten van een kleine paddenstoel van wilgentenen. Deze paddenstoel bevestig je op een mooie robuuste plank en deze ga je verder aankleden met herfst-attributen, zoals kastanjes, bladeren, kleine kalebassen enz.
Frequentie: 1 donderdag
Tijd: 19:00 - 22:00 uur
Data: 17 oktober
O.l.v: Yvon-Decorations
Plaats: Otterspoorbroek 5, Breukelen
Cursuskosten: € 7,00
Materiaalkosten: € 22,50 (incl. koffie of thee met wat lekkers)
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
31. Energiek en gezond de winter door  
  Met de winter in het verschiet en de aanzienlijk korter wordende dagen neemt vaak ook ons energieniveau wat af. Op deze interactieve cursusavond ga je eens kijken wat je er zoal aan kunt doen om je energie op peil te houden. Ook komen er tips aan bod om je krachten weer makkelijker terug te kunnen vinden mocht je je misschien al wat minder fit voelen. Beter in je energie betekent vaak ook beter bestand tegen allerlei rondwarende virussen en bacteriën. Je krijgt een reader mee naar huis, waar de nodige informatie in is opgenomen om thuis nog eens lekker na te kunnen lezen.
Frequentie: 1 donderdag
Tijd: 20:00 - 22:00 uur
Data: 17 oktober
O.l.v: Tanja van der Moolen
Plaats: De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen
Cursuskosten: € 7,00
Materiaalkosten: € 3,50
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
32. Wandeling Rembrandt - 2: Rembrandt in Amsterdam
  Deze wandeling voert je door de binnenstad van Amsterdam langs allerlei plekken waar Rembrandt heeft gewoond of gewerkt. Na een korte introductie over zijn eerste levensjaren in Leiden en komst naar Amsterdam wandel je langs meerdere plaatsen waar hij zelf woonde of zijn beroemde schilderijen hebben gehangen, maar ook waar de mensen, waarvoor hij ze maakte, woonden en werkten. Er wordt verteld over zijn leven, zijn liefdes, zijn vrienden, leerlingen en vijanden. Ook enkele personen op zijn schilderijen komen voorbij. Over alles en iedereen is een verhaal te vertellen, wat je inzicht zal geven in het moeizame leven van een groot kunstenaar.
Frequentie: 1 dinsdag
Tijd: 11:00 - 13:00 uur
Data: 22 oktober
O.l.v: René Valensa
Plaats: Verzamelen: Rokin metro 52, uitgang Spui (bij beeld van Koningin Wilhelmina)
Cursuskosten: € 9,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
33. Audiovisuele show Israël
  Een rondreis door Israël, door een land met een bewogen geschiedenis met (bijbelse) plaatsen, opgravingen, grotten en woestijnen. Van Tel Aviv en Jaffa naar Galilea met in het noorden de bronnen van de Jordaan en het fort Nimrod. Via de Golanhoogvlakte naar het zuiden langs Beth Shean, Jericho, Qumran (Dode Zeerollen), langs de Dode Zee naar Massada, de citadel op een tafelberg waar de Romeinen na de overwinning slechts dode lichamen van de Zeloten aantroffen, die massaal zelfmoord hadden gepleegd. Terug naar het noorden door de Negev woestijn met o.a. het graf van Ben-Goerion naar Bethlehem en de hoogtepunten van Jeruzalem. Meer informatie: www.butink.nl/av-show-israel.
Frequentie: 1 woensdag
Tijd: 20:00 - 22:30 uur
Data: 30 oktober
O.l.v: Henk Butink
Plaats: De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen
Cursuskosten: € 7,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
34. Kunst- en architectuurgeschiedenis van Leiden
  Naar aanleiding van de tentoonstelling de Jonge Rembrandt in het Museum De Lakenhal in Leiden behandelen we de kunst– en architectuurgeschiedenis van Leiden, waarbij wordt stilgestaan bij de vele inwijkelingen uit de Zuidelijke Nederlanden. De eerste avond zal gaan over middeleeuws Leiden, met uiteraard de toen nog katholieke kerken in de stad. De tweede avond behandelen we de middeleeuwse schilderkunst in Leiden, met o.a. Lucas van Leyden. De derde avond komt Leiden na de reformatie aan de orde. Ondermeer komt de architectuur van Jacob van Campen, Willem van der Helm, 's Gravesande en de Vlaamse beeldhouwer Rombout Verhulst aan de orde. De vierde avond gaat over de jonge jaren van Rembrandt en zijn vriend Jan Lievens, en hun leermeesters. Ter afsluiting maken we een wandeling door de stad, met onder meer een bezoek aan de Pieterskerk, de burcht via het geboortehuis van Rembrandt, de Latijnse School, om te eindigen bij de tentoonstelling zelf.
Frequentie: 4 donderdagen / 1 zaterdag
Tijd: 20:00 - 22:00 uur/ 12:00 - 14:00 uur
Data: 31 okt, 7-14-21 nov / 23 nov
O.l.v: Jean van Tongeren
Plaats: De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen / Museum De Lakenhal, Leiden
Cursuskosten: € 35,00
Materiaalkosten: Entree museum of MJK
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
35. Astrologie, ontdek jouw potentieel
  Met behulp van astrologie kan je veel over jezelf te weten komen. Je leert wat je zowel onbewust als bewust geneigd bent te doen of waar je behoefte aan hebt in bijvoorbeeld je relatie, je werk of op anderen gebieden. In een paar lessen krijg je al inzicht in wat jouw persoonlijke geboortehoroscoop je kan vertellen. Zo ontdek je of herken je wat jouw potentieel is en het beste bij je past. De cursus is voor iedereen die interesse heeft in astrologie en zelf wil leren hoe je een horoscoop kan lezen. Je hebt geen vooropleiding nodig. Je leert stap voor stap wat je kan aflezen in de horoscoop. Daarnaast leer je wat je kan doen met een horoscoop en wat je ziet in je horoscoop. Vooraf graag de geboortedatum, geboortetijd en geboorteplaats doorgeven aan Info@AstroTaal.nl voor een uitdraai van je horoscoop.
Frequentie: 3 vrijdagen
Tijd: 19:00 - 21:30 uur
Data: 1-8-15 nov
O.l.v: Carla van Asperen
Plaats: De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen
Cursuskosten: € 21,00
Materiaalkosten: € 10,00
Opmerkingen: Meenemen: Papier en pen. Vooraf graag de geboortedatum, geboorte tijd en plaats doorgeven voor een uitdraai van de horoscoop.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
36. Glasvogels
  Glasfusie is een techniek waarbij glas op hoge temperatuur (ca. 800 graden) in een speciale glasoven wordt gestookt. In deze workshop kun je 3 glazen vogeltjes in verschillende afmetingen maken. Je leert glas snijden en daarna kun je ze naar eigen inzicht decoreren. Daarna gaan de werkstukken in de oven en worden zij versmolten. Na het smeltproces (ca. 24 uur) kunnen de vogeltjes weer worden opgehaald.
Frequentie: 1 zaterdag
Tijd: 10:30 - 12:30 uur
Data: 2 november
O.l.v: Ineke Smienk
Plaats: Atelier Levend Glas, Dorpsstraat 7, Harmelen
Cursuskosten: € 7,00
Materiaalkosten: € 20,00
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
37. Bonbons maken
  Chocolade liefhebbers: proef, geniet en maak prachtige chocolade truffels en bonbons. Je leert de kneepjes van het vak en gaat zelf aan de slag met smelten van het basisproduct chocolade, tableren en vervolgens echt mooie producten maken van deze chocolade. Alles wat je maakt gaat mooi verpakt mee naar huis!
Frequentie: 1 zaterdag
Tijd: 13:00 - 15:30 uur
Data: 2 november
O.l.v: Carien van Wees
Plaats: Carien van Wees, Blokland 56, Nieuwveen
Cursuskosten: € 7,00
Materiaalkosten: € 39,50
Opmerkingen: Meenemen: Schort.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
38. Het mooiste wat je kunt worden is jezelf: 'ENNEAGRAM'
  2 cursusavonden waarin je je gaat verdiepen in het enneagram. Beter omgaan met jezelf en met anderen door middel van het enneagram, een psychologisch model van negen verschillende persoonlijkheidstypen. Je hoeft voor deze cursus geen kennis te hebben van het instrument. Wat nodig is om deel te nemen is een gezonde dosis nieuwsgierigheid en behoefte aan zelfontwikkeling.
Frequentie: 2 dinsdagen
Tijd: 19:30 - 21:30 uur
Data: 5-19 nov
O.l.v: Joke Stapper
Plaats: De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen
Cursuskosten: € 14,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
39. Rondleiding Muziekgebouw aan 't IJ
  Dé kans om voor en achter de schermen te kijken in één van de mooiste en stilste concertzalen tot ver over de grens. De rondleiding wordt gecombineerd met een gratis lunchconcert. In dit concert brengt Elisabeth Hetherington virtuoze zang uit de zeventiende eeuw uit Italië versus virtuoze zang van nu. Haar temperament, theatrale manier van optreden en de spannende mix van heden en verleden maken van dit concert een ware belevenis. Zij komt uit Toronto en is een paar jaar geleden voor haar studie naar Nederland verhuisd. De jury van Dutch Classical Talent was enorm onder de indruk van haar extreem heldere, zuivere stem en van haar persoonlijkheid, die van het podium spat. Ze heeft zich gespecialiseerd in barok en hedendaagse muziek en was eerder te horen tijdens de Cello Biënnale en Festival Oude Muziek.
Frequentie: 1 donderdag
Tijd: 10:45 - 13:30 uur
Data: 14 november
O.l.v: Muziekgebouw aan 't IJ
Plaats: Piet Heinkade 1, Amsterdam
Cursuskosten: € 9,50
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
40. Vadertje Vorst, de Russische Kerst
  De goede Sint Nicolaas stond model voor de Slavische 'Kerstman', maar ook voor de minder vriendelijke tovenaar Morozko die een mens kon bevriezen. Sovjetdictator Stalin moest niets hebben van het Kerstfeest, dat hij zag als een middel om bij de kinderen religieuze gevoelens op te wekken. Kerstboom en Kerstman gingen in de ban tot 1935. Sindsdien heet de Kerstboom heel neutraal 'Nieuwjaarsboom-Jolka' en vadertje Vorst kreeg gezelschap van het sneeuwmeisje. Tijdens de lezing gaat de docent in op de achtergrond van deze typische Russische gebruiken en vergelijkt hij die met onze Nederlandse tradities zoals Sint Nicolaas.
Frequentie: 1 donderdag
Tijd: 20:00 - 22:00 uur
Data: 14 november
O.l.v: René Moorman
Plaats: De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen
Cursuskosten: € 7,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
41. Vogeltje (klei) op boomstam
  Een gezellig vogeltje op een boomstam maak je in deze cursus. Je leert hoe van niets een vogeltje te creëren. Deze wordt vervolgens in klei gezet en afgewerkt met verftechnieken in bronskleuren. Het vogeltje wordt geplaatst op een boomstammetje / blok hout (keuze ter plaatse). Een leuke aanwinst in je interieur of straks op de buitentafel (dit vogeltje is namelijk weerbestendig). Maak kennis met dit materiaal en de techniek, te leuk om het niet te doen! Niet moeilijk en ervaring met dit materiaal is ook niet nodig.
Frequentie: 1 woensdag
Tijd: 13:00 - 17:00 uur
Data: 20 november
O.l.v: Juliette Schriek
Plaats: De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen
Cursuskosten: € 7,00
Materiaalkosten: € 20,00
Opmerkingen: Geen 'beste' kleding aantrekken i.v.m. vlekken.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
42. Lezing opgraving fabriek Loosdrechts porselein
  Zoeken naar scherven en schatten vinden. Iedereen heeft weleens gehoord van het mooie Loosdrechts Porselein. Over de geschiedenis hiervan, de fabricage en de opgraving van de fabriek kan de docent als expert boeiend vertellen. Als projectleider van de opgravingen in 2009 en fanatiek porseleinverzamelaar vertelt hij het verhaal van de opgraving met veel fantastische foto’s. Naast docent is hij ook bestuurslid van de Stichting Loosdrechts Porselein.
Frequentie: 1 donderdag
Tijd: 20:00 - 21:30 uur
Data: 21 november
O.l.v: Ernst Haselhoff Lich Kasteleijn
Plaats: De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen
Cursuskosten: € 7,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
43. Rondleiding Walraven
  Je krijgt de gelegenheid om kennis te nemen van de specifieke eisen die worden gesteld aan door Walraven ontwikkelde producten en om aansluitend een kijkje te nemen in de productieruimte. De firma Walraven werd opgericht in 1942. De oprichter, de overgrootvader van de huidige CEO, was een uitvinder met een passie voor eenvoudige en slimme oplossingen. En nu, meer dan 75 jaar later, is Walraven een wereldwijd actieve organisatie in de installatiebranche en nog steeds gedreven om simpele, maar slimme productsystemen te ontwikkelen. Met hun brede productassortiment en hun jarenlange expertise kunnen ze complete oplossingen bieden voor ieder project, hoe groot of complex ook.
Frequentie: 1 vrijdag
Tijd: 10:00 - 12:30 uur
Data: 22 november
O.l.v: Ingrid Boerkamp (Walraven)
Plaats: Industrieweg 5, Mijdrecht
Cursuskosten: € 7,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
44. Rijksmuseum - 1: 15e en 16e eeuwse Leidse Schilders
  Naar aanleiding van cursus 34 "Kunst- en architectuurgeschiedenis van Leiden" wordt een bezoek gebracht aan de tentoonstelling de Jonge Rembrandt in de Lakenhal Leiden. Maar veel 15e en 16e eeuwse Leidse schilderijen bevinden zich in de collectie van het Rijksmuseum en zijn zeker het bewonderen waard. Daar zal met name veel aandacht worden geschonken aan Lucas van Leyden, Geertgen tot St Jans, Jan van Scorel, Maarten van Heemskerck en Pieter Aertsen. Ook als je cursus 34 niet hebt bijgewoond is het mogelijk om aan de excursie deel te nemen.
Frequentie: 1 vrijdag
Tijd: 12:00 - 14:00 uur
Data: 29 november
O.l.v: Jean van Tongeren
Plaats: Rijksmuseum, Amsterdam
Cursuskosten: € 7,00
Materiaalkosten: Entree museum of MJK 
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
45. Rijksmuseum - 2: 15e en 16e eeuwse Leidse Schilders
  Naar aanleiding van cursus 34 "Kunst- en architectuurgeschiedenis van Leiden" wordt een bezoek gebracht aan de tentoonstelling de Jonge Rembrandt in de Lakenhal Leiden. Maar veel 15e en 16e eeuwse Leidse schilderijen bevinden zich in de collectie van het Rijksmuseum en zijn zeker het bewonderen waard. Daar zal met name veel aandacht worden geschonken aan Lucas van Leyden, Geertgen tot St Jans, Jan van Scorel, Maarten van Heemskerck en Pieter Aertsen. Ook als je cursus 34 niet hebt bijgewoond is het mogelijk om aan de excursie deel te nemen.
Frequentie: 1 zaterdag
Tijd: 12:00 - 14:00 uur
Data: 30 november
O.l.v: Jean van Tongeren
Plaats: Rijksmuseum, Amsterdam
Cursuskosten: € 7,00
Materiaalkosten:  Entree museum of MJK 
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
46. Kerststuk
  Met de kerst een mooi bloemstuk op tafel, dat gaat met deze workshop wel goedkomen. Je gaat een (kerst) bloementaart maken. Met steekschuim, kerstgroen en verse bloemen ga je zelf aan de slag. Door een voorbeeldstuk en leuke tips creëer je je eigen kerststuk.
Frequentie: 1 maandag
Tijd: 19:30 - 22:00 uur
Data: 9 december
O.l.v: De Waterlelie by Sanne
Plaats: De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen
Cursuskosten: € 7,00
Materiaalkosten: € 19,50
Opmerkingen: Meenemen: Een snoeisschaar en een mes.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
47. Cyanotype
  Cyanotype of blauwdruk. Maak blauwdrukken van je eigen foto’s, tekeningen of voorwerpen die je zelf van een compositie voorziet! Waarschijnlijk ken je cyanotype als blauwdruk, de manier waarop men vroeger bouwtekeningen afdrukte. Cyanotype of blauwdruk is in 1842 door Sir John Herschel ontdekt en is een lichtgevoelige vloeistof die uit 2 chemicaliën en water bestaat. Na belichting met UV licht en ontwikkeling wordt hij blauw. Anna Atkins, de eerste vrouwelijke fotografe, heeft dit gebruikt om er boeken vol met botanische afdrukken mee te maken. Je gaat aquarelpapier lichtgevoelig maken met deze vloeistof. Hierop leg je iets moois zoals een bloem/blaadjes, of een foto z/w afgedrukt op een transparante sheet, en belicht dit. Tijdens de workshop worden UV lampen gebruikt als zon-zekerheid. Waar het UV-licht het behandelde papier raakt, vindt een reactie plaats met de chemicaliën, waardoor de mooie blauwe kleur ontstaat. Waar het licht wordt tegengehouden, zal het wit blijven. Je gaat naar huis met 2 of 3 zelf gemaakte kunstzinnige afdrukken.
Frequentie: 1 dinsdag
Tijd: 10:00 - 12:00 uur
Data: 10 december
O.l.v: Resi van Zijl
Plaats: Energieweg 12, Mijdrecht
Cursuskosten: € 7,00
Materiaalkosten: € 32,00
Opmerkingen: Meenemen: Kleding die vies mag worden. Map om papier in te vervoeren, eventueel eigen materiaal om af te drukken.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
48. Juwelen! Hermitage - 1
  Een van de grote schatten van de Hermitage is de fabelachtige collectie juwelen. Die verzameling is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot een schatkamer met duizenden sieraden. Honderden daarvan komen in het najaar van 2019 naar Nederland voor de tentoonstelling Juwelen! Het publiek ontmoet flamboyante tsarina´s zoals Elisabeth en Catharina de Grote, maar ook grootvorsten en adellijke families uit de negentiende en vroege twintigste eeuw. Zij lieten zich portretteren door toonaangevende schilders en droegen bij speciale gelegenheden schitterende japonnen en kostuums. Daar kozen ze heel bewust juwelen bij. Juwelen bepaalden hun identiteit, toonden smaak, afkomst en rijkdom. Soms waren ze ook een provocatie of bevatten ze verborgen symboliek. Ze werden besteld bij Europese juwelenhuizen als Boucheron en Cartier, meester-edelsmeden als Claude Ballin en natuurlijk hofleverancier Fabergé. De sieraden weerspiegelen de mode van vier eeuwen: barok, rococo, classicisme, empire en art nouveau.
Frequentie: 1 dinsdag
Tijd: 11:00 - 12:30 uur
Data: 10 december
O.l.v: Hanneke van Rooijen
Plaats: Hal Hermitage, Amstel 51, Amsterdam
Cursuskosten: € 7,00
Materiaalkosten:  Entree museum of MJK
Opmerkingen: Toeslag expositie nog niet bekend.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
49. Juwelen! Hermitage - 2
  Een van de grote schatten van de Hermitage is de fabelachtige collectie juwelen. Die verzameling is in de loop der eeuwen uitgegroeid tot een schatkamer met duizenden sieraden. Honderden daarvan komen in het najaar van 2019 naar Nederland voor de tentoonstelling Juwelen! Het publiek ontmoet flamboyante tsarina´s zoals Elisabeth en Catharina de Grote, maar ook grootvorsten en adellijke families uit de negentiende en vroege twintigste eeuw. Zij lieten zich portretteren door toonaangevende schilders en droegen bij speciale gelegenheden schitterende japonnen en kostuums. Daar kozen ze heel bewust juwelen bij. Juwelen bepaalden hun identiteit, toonden smaak, afkomst en rijkdom. Soms waren ze ook een provocatie of bevatten ze verborgen symboliek. Ze werden besteld bij Europese juwelenhuizen als Boucheron en Cartier, meester-edelsmeden als Claude Ballin en natuurlijk hofleverancier Fabergé. De sieraden weerspiegelen de mode van vier eeuwen: barok, rococo, classicisme, empire en art nouveau.
Frequentie: 1 dinsdag
Tijd: 13:30 - 15:00 uur
Data: 10 december
O.l.v: Hanneke van Rooijen
Plaats: Hal Hermitage, Amstel 51, Amsterdam
Cursuskosten: € 7,00
Materiaalkosten: Entree museum of MJK 
Opmerkingen: Toeslag expositie nog niet bekend.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
50. Excursie Scheepvaartmuseum
  De collectie van Het Scheepvaartmuseum is een van de grootste en meest vooraanstaande maritieme collecties ter wereld met circa 400.000 objecten, waaronder schilderijen, scheepsmodellen, navigatie-instrumenten en wereldkaarten. Ontdek 500 jaar Nederlandse maritieme geschiedenis en hoe sterk dit verbonden is met de samenleving van vandaag en van de toekomst. Bij de rondleiding zie je alle topstukken uit lopende tentoonstellingen, de thematentoonstellingen en de objecttentoonstellingen.
Frequentie: 1 woensdag
Tijd: 11:00 - 12:00 uur
Data: 11 december
O.l.v: Gids Scheepvaartmuseum
Plaats: Scheepvaartmuseum, Kattenburgerplein 1, Amsterdam
Cursuskosten: € 7,00
Materiaalkosten:   Entree museum of MJK 
Opmerkingen:  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
51. Reisverslag Vietnam
  De grote diversiteit aan bevolkingsgroepen en landschappen maakt een Vietnam rondreis met haar bewogen geschiedenis tot een unieke reisbestemming. De reis start in de Chinese wijk en het “koloniale” deel van Saigon. Verder worden bezocht de kerk van de bijzondere geloofsgemeenschap Cao Dai en de tunnels van de Vietcong bij Cu Chi, vanwaar Saigon werd geïnfiltreerd. Na het bezoek aan de Mekongdelta gaat de reis naar het midden van het land naar het pittoreske plaatsje Hoi An en omgeving. Vandaar via de Marmeren Bergen naar de oude keizerstad Hué, waar het complex van het paleis en de keizerlijke praalgraven worden bezocht. Via de voormalige gedemilitariseerde zone en de tunnels in Vinh Moc gaat de reis naar het karstgebergte bij Phong Na met de enorme Paradise Cave. Daarna met het vliegtuig naar Hanoi dat een gezellige hippe indruk achterlaat. Na een stadstoer, de volgende dag naar de bergen richting China. Daar een bezoek aan een markt met kleurrijke bergvolkeren en een wandeling langs imposante rijstterrassen. De reis wordt afgesloten met een boottocht in Halong Bay, met zicht op misschien wel het mooiste karstlandschap ter wereld.
Frequentie: 1 woensdag
Tijd: 20:00 - 22:00 uur
Data: 11 december
O.l.v: Frits de Roever
Plaats: De Boei, Kerklaan 32, Vinkeveen
Cursuskosten: € 7,00
Materiaalkosten:  
Opmerkingen: